FC Nokian C-tytöille pronssia futsalin SM-turnauksessa

3.4.2023

Huhtikuun ensimmäinen viikonloppu kului FC Nokian 2008-syntyneiltä tytöiltä ikäluokan futsalin Suomen Mestaruus turnauksessa Tampereella Kauppi Sports Centerissä.

Turnaukseen Nokia selvitti tiensä voittamalla lännen alueen T15 Ykkösen  lohkon ylivoimaisesti. Ykkösessä Nokia pelasi 12 ottelua ja keräsi täyden pistepotin 36 pistettä maalierolla 100 tehtyä ja 12 päästettyä. Nokian lisäksi Kaupissa  Suomen mestaruudesta pelasivat samassa alkulohkossa GBK, TiPS ja Ylämyllyn Yllätys. Toisen lohkon muodostivat RaiFu, HJK, Valtti OHF. Turnauskaavio oli laadittu siten, että lohkojen kaksi parasta jatkavat välieriin ja kaksi huonointa ratkovat sijat 5-8. Otteluaika 2x10 minuuttia tehokasta asetti omat haasteensa otteluihin.

Tahtotila Nokian leirissä oli kova. Nokian tytöt aloittivat oman urakkansa kohtaamalla uuden tuttavuuden GBK:n ja vei ottelun selkeästi nimiinsä lukemin 6-0. Toisessa ottelussa vastaan asettui Suomen mestaruutta puolustanut Ylämyllyn Yllätys. Ottelusta kehkeytyikin todella tiukka. Lopulta Nokia onnistui maalinteossa kahdesti vieraiden yhtä vastaan ja nappasi kolme pistettä. Ennen alkusarjan viimeistä ottelua FC Nokialla oli siis kasassa 6 pistettä, mutta tilanne kutkuttavasti auki ja mahdollisuus pullahtaa myös mitaliotteluiden ulkopuolelle. Tasapeli riittäisi kuitenkin varmistamaan lohkovoiton ja varman paikan välieriin. Kentän toiseen päähän asettui niin ikään uusi tuttavuus futsalparketeilla TiPS. Molemmat joukkueet jahtasivat paikkaa välieriin. Palloa ei saatu maaliin asti ja ottelu päättyi näin maalittomaan tasapeliin, joka takasi Nokialle lohkovoiton ja paikan välieriin ja tiputti TiPS:n pelaamaan sijoista 5-8.

Sunnuntaina Nokia kohtasi välierissä kauden aikana useasti kohtaamansa RaiFun, joka oli toisen lohkon kakkonen. Toinen välierä pari oli Ylämyllun Yllätys ja Valtti. Kaupin parketilla Nokia otti ohjat ottelusta heti alkuminuuteista lähtien ja vyörytti palloa kohti vastustajan maalia. RaiFun maalivahti oli kuitenkin pelipäällä ja piti joukkueensa pelissä mukana. Futsal on nopea ja yllätyksellinen laji ja näytti nurjat puolensa Nokian tytöille, kun Nokian painostuksesta huolimatta ottelun ensimmäinen maali merkattiin RaiFulle, joka siirtyi 1-0 johtoon, kun ottelua oli pelattu vajaat 4 minuuttia. Tämä hiukan sekoitti Nokian pelaamista ja oma tekeminen unohtui. Tästä huolimatta Nokia loi koko ottelun ajan painetta RaiFun maalille, mutta kun ei mistään mennyt sisään vaikka pallo pyöri jo maaliviivallakin. Nokian kova painostus ei tuonut toivottua tulosta ja Raifu kaunisteli onnekkaasti lukemat 0-2 viimeisen peliminuutin aikana. Pettymys Nokian leirissä oli suuri. Matka jatkui pronssipeliin, johon Nokia sai vastaansa Valtin.

Tytöt kasasivat itsensä hienosti ja pronssiotteluun kentälle asteli sisuuntunut joukkue, joka näytti miten futsalia pelataan. Pallo ja pelaajat liikkuivat ja otteisiin oli löytynyt tuttu rentous. Pelaamisessa näkyi rentous ja halu taistella. Nokia sai otteluun hyvän alun, kun jo ensimmäisen vaihdon aikana pallo löysi tiensä vastustajan maaliin ja Nokia siirtyi 1-0 johtoon. Valtin tytöt sinnittelivät kuitenkin pelissä mukana ja hiukan onnekkaastikin pääsivät tasoihin, kun pallo kimposi yläriman kautta Nokian maalivahdin selkään ja maaliin. Tilanne tasan 1-1. Tällä kertaa nokialaiset eivät kuitenkaan antaneet tasoitusmaalin häiritä vaan jatkoivat sinnikkäästi omaa pyöritystään. Tauolle mentiin vielä tasalukemissa 1-1, mutta kun toinen puoliaika alkoi meni Nokia menojaan vieden ottelun lopulta nimiinsä lukemin 4-1. Näin turnauksen päätteeksi Nokian tyttöjen kaulaan ripustettiin pronssiset mitalit. Kultaa Ylämyllyn Yllätys ja hopeaa RaiFu.

Nokia oli lopulta ainoa joukkue, joka onnistui maalinteossa Ylämyllyn Yllätystä vastaan ja samalla tietenkin ainoa joukkue, joka onnistui Suomen mestarin voittamaan. Nokian hävisi koko turnauksen aikana vain yhden ottelun, mutta harmittava notkahdus ja tappio tuli juuri siihen hetkeen, missä sillä oli suurin vaikutus. Jos tämä tappio olisi tullut vaikka alkulohkon viimeisessä pelissä, ei sillä olisi ollut niin suurta merkitystä loppusijoituksissa. Tällaista on urheilua. Yhtä kaikki hieno matka. Ansaitusti pronssimitalit kaulaan. Suomen mestaruus mitali on aina upea juttu. Tämä joukkue pelaa hienoa futsalia ja on siitä saanut paljon tunnustusta kauden aikana pelatessaan tyttöjen sarjan lisäksi oman ikäisten poikien sarjaa. Hieno kausi, hieno joukkue, tästä on hyvä jatkaa.

Pronssijoukkueessa pelasivat: Aino Hauta-alus, Tiia Ålander, Emma Väänänen, Kaisa Kivimäki, Venla Sulonen, Iina Väisänen, Raisa Mäntymaa, Iiris Paavola, Helmi Kuusenoja, Ella Niemi, Enni Huikuri, Joanna Heinonen, Ronja Pieniniemi, Ella Leinonen.