Miksi Futsal?

Futsal on loistava oheisharjoittelumuoto jalkapalloilijalle, mutta tarjoaa on myös paljon täysin omana lajinaan. 

Futsal voi tarjota uuden mahdollisuuden joukkuelajin parissa, jos kiinnostun jalkapalloa kohtaan hiipuu. 

Futsalympäristö - pelimuodot ja erilaiset peliroolit tarjoavat pelaajille vaihtelua, joka voi auttaa harjoittelumotivaation säilymistä pitkällä talvikaudella. 

Futsalissa pelaajakohtaiset pallokosketukset ja lajisuoritusten määrä on huima verrattuna esim. jalkapallopeliin. 2-3 pelaajan hyökkäys- ja puolustustaktisia toimenpiteitä toistetaan jatkuvalla syötöllä. Pelaajat ovat koko ajan ikäänkuin pelin keskuksessa ja pienen tilan pelaamisen vaatimukset kehittyvät kuin itsestään. Tilaa ja aikaa ratkaisujen tekemiseen on vähemmän, joten kaiken pitää tapahtua nopeammin. Ympäristöä pitää havainnoida jatkuvasti ja tehdä ratkaisuja tältä pohjalta. 

Pelaajien 1v1 taidot karttuvat ja vahvistuvat, sillä näitä tilanteita futsalissa ratkotaan jatkuvasti sekä hyökkäys, että puolustussuuntaan.  Peliasennolla on suuri merkitys ratkaisumahdollisuuksiin nopeasti syntyvissä tilanteissa. Pelaajien tulee reagoida nopeasti tilanteenvaihtoihin ja opetella kommunikoimaan kentällä puhumalla välttääkseen mm.  vastustajan ylivoimahyökkäykset. Prässin alla pelaamista ja sieltä pois pääsemistä tulee harjoiteltua jatkuvasti.  Tilanteiden tunnistaminen ja havainnointi on tärkeässä roolissa koko ajan. Käytettävissä olevan pienemmän tilan ja ajan puutteen vuoksi pallollisen pitää kyetä nopeihin ratkaisuihin päästäkseen viimeistelemään ja toisaalta pallottomien pelaajien tulee tarjota tukiliikkeet riittävän nopeasti tarjotakseen pallolliselle ratkaisuvaihtoehtoja. Viimeistely tapahtuu usein yhdellä kosketuksella erilaisista asennoista pienempiin maaleihin, joten keskittymisen pitää olla kunnossa. Syöttöjen tulee olla laadukkaita ja tarkkoja, jotta niillä saadaan haluttu vaikutus ja erilaisiin tilanteisiin on erilaisia syöttöjä - pelaajan syöttövalikoima kasvaa. 

Puolustuspelaaminen vaatii kurinalaisuutta ja oikea-aikaista paineistamista sekä prässipelaamista - oikea aikainen reagointi, hyvä puolustusasento ja riistotilanteessa käsien ja vartalon käyttäminen - ovat avainasioita myös jalkapallossa puolustettaessa.  Aluepuolustaminen kehittyy timantilla puolustaessa ja pelaajavartiointikin tulee tutuksi.

Maalivahtien reaktiot nopeutuvat ja lähitorjunta kehittyy puhumattakaan jalalla pelaamisesta, kun nyky futsalissa maalivahtien rooli yhtenä jalalla pelaavana pelaajana on korostunut. 

Kukapa ei haluaisi pelaajien oppivan näitä asioita. Futsal tekee sen kaiken! 

Tiivistettynä:

  • Havainnointi- ja päätöksentekotaidot kehittyvät
  • Pallonkäsittelyteidot kehittyvät, monipuolistuvat ja nopeutuvat
  • Syöttö- ja laukaisutekniikka kehittyvät
  • Pienessä tilass toimiminen kehittyy ja monipuolistuu
  • Nopeus- ja ketteryysominaisuudet kehittyvät
  • Tilanteenvaihtoihin reagointi ja niiden ennakointitaidot kehittyvät
  • Pelitilanteiden teknis-taktiset ratkaisumallit rikastuvat

Maailman huippuluokan jalkapalloilijat ovat hioneet taitojaan huippuunsa pelaamalla futsalia! Sieltä ovat peräisin huikeat 1v1 tilanteiden haastot ja harhautukset. 

Kiinnostuitko - lue lisää vasemmasta palkista!