Naiset valmiina futsalkauteen

7.10.2020

Joukkueen valmistautuminen alkavaan kauteen on sujunut hyvin - harjoituksissa riittää vipinää

Vaikka korona saapui kevättalvella sotkemaan monen urheilulajin sarjan, ehdittiin naisten ykkönen FC Nokian osalta pelaamaan loppuun asti.

Ykköstä pelattiin kahdessa lohkossa, jossa FC Nokia pelasi itsensä oman lohkonsa kakkossijalle. Kahden lohkon voimasuhteista voidaan olla monta mieltä, mutta lopulta pohjoislohkosta (7 joukkuetta) liigaan nousi kaksi joukkuetta ja etelälohkosta (9 joukkuetta) yksi. Etelälohkossa oli enemmän joukkueita kuin pohjoislohkossa, joten viimeinen nousijan paikka jaettiin pistekeskiarvon perusteella. Näin liigan laajentuessa KPV-Etu nousi liigaan ollen pohjoislohkon kakkonen.

Mielenkiintoista olisi ollut, kun lohkojen parhaat olisivat  pelanneet keskenään ristiin, jolloin oltaisiin oikeasti nähty voimasuhteet, mutta jossittelu on turhaa. Ilman koronaakaan näin ei olisi käynyt, koska sarjaohjelmassa vain lohkovoittajat kohtasivat keskenään karsintasarjassa. Hiukan nämä päätökset jättivät hampaankoloon, sillä edellisellä kaudella ykköstä pelattiin yhdessä lohkossa ja tällöin FC Nokia kohtasi KPV-Edun voittaen molemmat ottelut maalisuhteen ollessa 14-4. Menneet on kuitenkin menneitä ja määrätietoinen työnteko kohti päämäärää jatkuu. 

Joukkue on aloittanut valmistautumisen alkavaan kauteen kesäharjoittelun merkeissä. Harjoitteluun on kuulunut jalkapalloa ja lenkkeilyä, fysiikkaharjoittelua sekä lajiharjoittelua heti kun tämä oli mahdollista. Pieniä ongelmia oli matkassa, kun treenilupa viimein koronatauon jälkeen tuli, oli joukkueella ongelmia löytää salivuoroja kotisalin lattian aiheuttaessa ongelmia. Saliongelmien ratkettua päästiin loppukesästä lajjiharjoittelua lisäämään.

Oman mausteensa naisten kauteen valmistautumiseen on tuonut kotisalin vaihtuminen. Tuttu ja turvallinen Palloiluhalli parkettilattioineen vaihtui olosuhteiden pakosta Harjuniityn liikuntahalliin ja muovimattoon. Alustan vaihdon myötä pelitila suureni heittämällä. Rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että nämä muutokset eivät olleet joukkueen mieleen, mutta haaste on otettu vastaan. 

Pelaajisto on kokenut jonkin verran muutoksia, mutta harjoitusrinki on ollut ja tulee olemaan laaja. Mukaan on nostettu lisää seuran omia junioreita ja ovet pidetään aina avoinna lähiseudeun innokkaille futsalisteille. Yksi toiminnan periaatteista on lajin eteenpäin vieminen.

Lähteneiden listalla on Espanjan kentille palannut Senni Viren, opiskelujen perässä Turkuun muuttaneet Lotta Hautamäki ja Maiju Jokinen, jotka löysivät uuden pelipaikan RaiFusta. Viime kauden treenirinkiin kuulunut Doris Diehl siirtyi Ilves FS:n riveihin sekä Jutta Orbinski opiskelujen pariin Pohjois-Suomeen. Lisäksi Lena Ojala muutti opintojen parissa Turkuun ja näin ollen pelaaminen on vielä epävarmaa. 

Tulopuolella on paluun kentille tehnyt Oona Ikonen ja loukkaantumisesta viime kauden kärsinyt Pinja Aaltonen. Uusi tuttavuus on jalkapallokentällä TPV:ja edustava Oosa Fjäder. Lisäksi viime kaudella joukkueeseen liittyneen Josefiina Järän sisko Eveliina Järä tuo lisää fysiikkaa Nokian peliin. Seuran omia junioreita on myös nostettu mukaan rinkiin mm. maalivahti Julia Lahnajärvi ja B-ikäiseksi kasvanut pallotaituri Tilda Pyykkönen jo viime kaudella mukana olleiden Ella Saranpään ja Aura Mäkisen rinnalle. 

Harjoitusrinkiä kasvattavat myös kakkosjoukkueen pelaajat, jotka hakevat pelituntumaa naisten kakkosesta ja ovat tarpeen tullen valmiita hyppäämään kehään. Lisäksi harjoituksiin on liittynyt maalivahdit Pinja Ristolainen (Seinäjoki) sekä Johanna Salonen (PJK). 

Mielenkiinnolla odotamme myös pallotaitavan B-ikäisen Janina Rosenbergin paluuta pelikentille loukkaantumisten jälkeen. 

Muutamana edellisenä kautena FC Nokian ja liigajoukkue ACEn välillä on ollut farmisopimus. Tänä vuonna kyseistä sopimusta ei ole solmittu. 

Tavoitteet tälle kaudelle tulevat olemaat aikaisempien kausien kaltaiset. Kahdella edellisellä ykkösen kaudella joukkue on jäänyt liikuttavan liki karsintapaikkaa liigaan, joten sitä lähdetään jälleen tavoittelemaan. Tarkoituksena kuitenkin keskittyä kehittämään pelaajia ja joukkueen omaa peliä, niin, että tulevaisuudessa joukkue on valmis koviin peleihin. Hyvän ja huonon pelipäivän ero ei saa kasvaa liian suureksi ja ratkaisijoita pitää löytyä laajalla rintamalla. Jokaisen pitää tehdä töitä yhteiseen hyvään. Kaikesta huolimatta hommia tehdään positiivisuuden kautta hymy huulilla.

Naisten ykkönen starttaa loka-marraskuun vaihteessa, mutta FC Nokia huilaa ensimmäisen kierroksen ja aloittaa oman urakkansa 7.10. kotipelillä vahvaa tulemista tekevää RaiFua vastaan. Tämän jälkeen sarja jatkuu tasaisella peli/vko tahdilla. 

Tänäkin vuonna ykköstä pelataan kahdessa lohkossa, mutta muutos edelliseen kauteen on siinä, että molempien lohkojen kaksi parasta pelaavat keskenään neljän joukkueen yksinkertaisen karsintasarjan noususta liigaan. 

Varmasti kaikinpuolin mielenkiintoinen kausi tulossa. Futsalin taso Suomessa on ihailtavasti noussut koko ajan ja tämä näkyy myös naisten Ykkösessä vaikkakin ero liigaa on vielä selkeä. Ykkösestäkin löytyy kuitenkin jo joukkueita, jotka pyrkivät pelaamaan futsalia sisäjalkapallon sijaan. 

FC Nokia on ehtinyt syksyn aikana pelaamaan muutamia harjoitusotteluita. Lokakuun alkupuolella joukkue järjesti uudessa kotihallissaaan harjoitusturnauksen, jossa kohtasi ensimmäisessä ottelusssa Llujan. Kone yskähteli todella pahasti ja peli päättyi maalittomana 1-1. Toisessa ottelussa vastaan saatiin Raifu ja tässäkin pelissä pisteet tasattiin tuloksella 2-2, vaikkakin Nokia oli jo 2-0 johdossa. Päivän kolmannessa pelissä kohtasi jo kaksi hiukan väsähtänyttä joukkuetta ja ottelu MU:ta vastaan päättyi 0-0. Turnaus toimi hyvänä mittarina sille, missä tällä hetkellä mennään ja antoikin hyvää osviittaa siitä missä pitää petrata.

Viikko turnauksen jälkeen kohdattiin liigajoukkue ACE Nokialla. Ottelu lähti kotijoukkueelta hyvin käyntiin ja Nokia onnistui ensimmäisessä maalissa. ACE tasoitti kuitenkin puoliaikatilanteeksi 1-1. Toisen puoliajan alkuun ei oltu ihan parhaassa iskussa ja vieraat rokottivat kahdesti. Ottelu päättyi lopulta vieraiden 1-4 voittoon. Kotijoukkueella oli useampi läpiajo, mutta tällä kertaa viimeistely ontui. Paljon parannusta kuitenkin viikon takaiseen oli nähtävissä - toki pelaaminen liigajoukkuetta vastaan on meille "helpompaa" kuin monta ykkösen joukkuetta vastaan, kun vastustaja pelaa taktista futsalia. 

Työnteko jatkuu, ja sarjakauden toivottavasti alkaessa kuukauden päästä, joukkue on valmis tositoimiin. 

Toivomme paljon kannustusta kotiyleisöltä.