Naiset aloittivat liigakauden Futsalissa

6.10.2021

Kausi avattiin kotipelillä

FC Nokia - RaiFu 1-5 (0-1)

Vihdoin päästiin aloittamaan futsalkausi ja vielä yleisön edessä. Vieraaksi kauden avaukseen kotijoukkue oli saanit toisen nousijajoukkueen RaiFun Raisiosta. Joukkueet ovat toisilleen tuttuja ykkösen kausilta ja viime kaudella otteluvoitot varsinaisessa runkosarjassa tasattiin 1-1 molempien voittaessa kotonaan. Kevään jatkosarjassa Nokia oli vahvempi ja vei keskinäisen ottelun nimiinsä lunastaen lopulta suoran lipun nousuun RaiFun pelatessa noususta pidemmän kaavan mukaan. Yhtä kaikki viime kausi on taputeltu, ja niillä otteluilla ei enää ole merkitystä.

Kotijoukkueella on takanaan hyvä harjoitusjakso, joskin muutaman runkopelaajan kuntoutuminen edellisestä kaudesta aiheuttaa hiukan haastetta kentällisten kokoamisessa, ja ne hakevatkin vielä muotoaan. Lisäksi joukkueeseen on liittynyt uusia kasvoja, jotka tuovat aina positiivisen mausteensa soppaan. 

Ensimmäisen otteluun lähdettiin hakemaan hyvää vahvaa starttia kaudelle, mutta tämä ei täysin toteutunut. Erinäisten yhteensattumien vuoksi otteluun valmistautumista ei saatu suoritettua suunnitellusti ja lisäksi maalivahti Kortesmaan loukkaantuminen alkulämmittelyssä nosti jännitettä.  Jännitys ja hermostuneisuus otti vallan ja tämä oli käsin kosketeltavaa. Onneksi Kortesmaa toipui pelikuntoon. Ottelu oli vauhdikasta päästä päähän palloa, jossa pallonhallintajaksot jäivät minimiin. Vieraille tämä sopi, kotijoukkueelle ei niinkään. Ensimmäisen puoliajan alku näytti vielä kotijoukkueen kannalta hyvältä. Vieraat pidettiin pois vaarallisilta paikoilta ja jotakin saatiin rakenneltua toiseenkin päähän, joskin mitään huippuvaarallisia paikkoja ei nähty. Aivan ensimmäisen puoliajan lopulla vieraat onnistuivat avaamaan maalitilinsä kulmasta pelikellon näyttäessä 19:23, kun pallo kimposi onnekkaastikin maalin eteen juosseesta pelaajasta verkkoon. Tauolle vieraiden 0-1 johdossa.

Puoliajan jälkeen ajatus oli ottaa enemmän pallonhallintaa itselle ja lopettaa päämäärätön juokseminen, mutta ajatus ei päässyt käytännän tasolle asti. Pelaaminen oli hermostunutta ja pallo poltteli jaloissa. Huonot ratkaisut pallon kanssa seurasivat toisiaan, ja kun palloa ei saatu mistään sisään, niin ongelmat kasvoivat. Vieraat siirtyivät 0-2 johtoon ajassa 29:58. Tilanteen jatkuessa taululla lukemissa 0-2 oli kotijoukkueella aikomuksena siirtyä ylivoimapeliin ja aikalisäkin oli jo pyydettynä, mutta kylmää vettä niskaan ja taululle lukemat 0-3 34:38. Näin kotijoukkue sai pyytämänsä aikalisän vasta kolmanne maalin jälkeen ja siirtyi YV:n pelaamiseen. Alku näytti hankalalta ja vieraiden korkea prässi tuotti ongelmia eikä peliä saatu oikein pyörimään. Seuraavakin maali merkattiin vieraille ajassa 35:11. Maali syntyi tasakentällisin pelattaessa, jälleen kulmatilanteesta hiukan epäonnekkaastikin. Lopulta maltillinen pallon pyörittäminen saatiin liikkeelle ja vieraat joutuivat tiputtamaan pelinsä omalle puoliskolleen. Nokian kauden ensimmäinen maali syntyi ajassa 35:43, kun Koivula löysi diagonaalisyöllä J. Sulosen taka-alueelta. Sulonen ei erehtynyt ja siirsi pelivälineen varmasti verkkoon ja tilanteeksi 1-4. Peliuran ensimmäinen liigamaali. Ylivoimalla saatiin rakenneltua vielä muutama maukas tilanne, mutta näistä pallo aina väärälle puolelle maaliverkkoa. Vieraat pääsivät vielä lopussa kaunistelemaan lukemiksi 1-5 tasakentällisin, kun kotijoukkue oli pakotettu hyökkäämään rohkeammin. Näin pisteet matkasivat Raisioon. 

Ottelu oli todella rikkonainen ja pallo oli paljon yli rajoista. Kotijoukkue lähti pelaamaan vieraiden vahvuusalueella ja tämä näkyi lopulta ongelmina omassa päässä. Menikö sitten jännityksen, ylilatautumisen vai minkä piikkiin, mutta omaa tekemistä ei saatu sille tasolle, mitä harjoituksissa ja osittain harjoituspeleissäkin on nähty. Kuten niin usein on todettu niin ottelussa joko voitetaan tai opitaan ja tällä kertaa opittiin. 

Kotijoukkueen parhaana palkittiin Elli Koivula ja Tilda Pyykkönen nälkäisimpänä pelaajana. Vieraiden parhaana palkittiin Stella Suojanen. 

Alkuviikosta joukkue kokoontui Teamsin välityksellä katsomaan peliä yhdessä ja miettimään parannettavia osa-alueita. Tästä on hyvä jatkaa harjoitusviikkoa ja valmistautua seuraaviin peleihin. 

Katseet ovatkin jo seuraavassa pelissä, kun sunnuntaina Nokian halliin saapuu vieraita hieman kauempaa (Tornio). Kotijoukkue lähtee haastamaan FTK:n klo 12.00 alkavassa pelissä. Oman mausteensa kotijoukkueen otteluun valmistautumiseen tuo 4 pelaajan asettaminen karanteeniin, varsinkin kun yksi näistä on joukkueen maalivahti Emmi Kortesmaa. Helppoa alkua ei joukkue ainakaan liigakaudelleen saanut. 

Selittelyt sikseen, teot puhukoot puolestaan. Kaikista ylimääräisistä vaikeuksista huolimatta joukkuee lähtee parantamaan omaa tekemistään ja haastamaan seuraavat vastustajansa FTK:n sunnuntaina kotona ja MuSan (Pori) keskiviikkona vieraissa. Toivottavasti myös yleisö löytää tiensä katsomoon ja tulee antamaan tukensa kotijoukkueelle haastavassa tilanteessa. 

Tehot: Jonna Sulonen 1+0, Elli Koivula 0+1

Kokoonpano: Emmi Kortesmaa, Julia Lahnajärvi, Marika Ropanen, Elli Koivula, Anna Orslahti, Tilda Pyykkönen, Eveliina Järä, Sini Sulonen, Milla Vähälä, Tea Helminen, Oosa Fjäder, Sofia Hautanen, Jonna Sulonen