Naiset avasivat Liigassa vuoden vierasvoitolla

10.1.2022

Raifu kaatui lukemin 3-4

Kevätkierroksen ensimmäiseen otteluun matkattiin Raisioon RaiFun vieraaksi. Loukkaantumisten ja sairastamisten runtelema nokialaisjoukkue lähti matkaan kaikesta huolimatta peli-iloa puhkuen. Jouluna lepäiltiin kunnolla parin viikon mittaisella joulutauolla ja ladattiin akkuja tulevaa varten. Tauon jälkeen treenaaminen aloitettiin yhteisellä palaverilla, jossa haimme suuntaviivoja jatkolle sekä Liigan että Ykkösen peleihin. Alla oli hyvän meiningin treeniviikko. 

Ottelun alussa vieraat eivät olleet ihan terävimmillään ja kotijoukkue vyöryttikin heti alkuun muutaman vaarallisen tilanteen vieraiden maalille - onneksi maalivahti Kortesmaa oli skarppina. Kuitenkin Nokia onnistui myös heti alkuminuuteilla luomaan painetta kotijoukkueen maalille. Ottelun alussa nähtiin myös todella vaarallinen taklaus, kun Nokian Sini Sulonen taklattiin päin toimitsijapöytää, Onneksi Sulonen pystyi hetken päästä kuitenkin peliä jatkamaan. Kotijoukkueen pelaaja sen sijaan selvisi tilanteesta ilman varoitusta, koska tuomarin mielestä se oli vahinko. Vahinko tai ei, niin todella vaarallinen. Vaikka nokialaisryhmä ryhdistäytyi nopeasti ja pääsi mukaan pelin vauhtiin alun kangertelun jälkeen, tuli kylmää suihkua niskaan, kun palloa pelattiin huolimattomasti alaspäin ja liian hiljaiseen syöttöön pääsi Raifun Ketola kiinni ja siirsi kotijoukkueen 1-0 johtoon ajassa 3:29. Vieraat eivät antaneet tämän lannistaa, vaan jatkoivat sinnikkäästi tekemistään ja pyrkivät vastaamaan kotijoukkueen juoksupeliin. Pelin luonne oli selkeä ja suunnanmuutospelaamiseen perustuvaa. Selkeää pallonhallintaa ja pelinrakentelujaksoja ei juurikaan nähty.

Kotijoukkueen toinen maali syntyi ajassa 14.05, kun Kortesmaa avasi laitaa ylös nousseelle J. Suloselle, mutta Raifu pelaaja luki tilanteen hyvin ja pääsi katkoon ja pallo pelattiin lopulta Nokian maaliin. Kaksi maalia kotijoukkueelle vieraiden huolimattomuuden piikkiin - kuuluu toki olennaisena osana lajiin, mutta harmittava kahden maalin takaa-ajoasema vartin pelin jälkeen.

Molemmat joukkueet loivat ensimmäisen puoliajan aikana tukun hyviä paikkoja, mutta maalivahdit ottivat molemmissa päissä kenttää tärkeitä torjuntoja eikä palloa saatu millään sisään. Ajassa 17.10 vieraat kavensivat taukotilanteeksi 2-1, kun nopealla Kortesmaan nopea avaus Pyykköselle onnistui. Pyykkönen hiukan hankalasta asennosta sai syötettyä diagonaaliin Koivulalle, joka oli noussut hyvin tukemaan hyökkäystä vasemmalta laidalta. Koivulan tarkka sijoitus taka-alakulmaan ja taululle 1-2 - takaa-ajo oli alkanut.  

Toinen puoliaika jatkui siitä mihin ensimmäinen jäi ja vauhtia pelistä ei ainakaan puuttunut. Kotijoukkue pääsi yrittämään johtonsa kasvattamista pariinkin otteeseen maukkaasta paikasta vapaapotkun turvin, mutta eivät onnistuneet käyttämään näitä paikkojaan hyödyksi.  Toisen puoliajan puolessa välissä alkoi tapahtua. Ensin kuumenivat tunteet vierasleirissä tuomareiden käsittämättömään tapaan toimia. Nokian Oosa Fjäder oli purkamassa palloa, kun kotijoukkueen pelaaja veti jalkoihin ja sai tästä hankittua joukkueelleen vapaapotkun. Hetki tämän jälkeen nokialaiset kyseenalaistivat toisen tuomarin tavan toimia sivurajatilanteessa, jossa ei ollut mitään järkeä. Tuomarit eivät halunneet keskustella sääntötulkinnasta eivätkä suostuneet kommentoimaan tilannetta, jossa pelaajat olivat kummallisen tulkinnan kanssa ymmällään. Kun asiaa yritettiin selvittää oli ratkaisuna keltainen kortti. Kumpikaan tuomareista ei ollut halukas kuuntelemaan, mitä heiltä yritettiin sääntöihin liittyen kysyä, etteivät sivurajat kääntyisi vastustajalle tulkintavirheen takia. "Pelin jälkeen voidaan keskustella" - oli tuomarin kommentti. Lopulta kapteeni Ropanen kävi kysymässä tilannetta pelikatkon aikana ja johon tuomari tokaisi "nopeasti sitten minulla on peli kesken" . Lopputulema kuitenkin oli se, että Ropaselle todettiin: "että ei tapahdu enää, korjasi jo toimintansa". Eli tuomari toimi virheellisesti ja tätä olisi jatkunut loppuun asti, kun ei haluttu kuunnella selkeää yksinkertaista kysymystä. Nyt tilanteesta tuloksena turha varoitus Nokian vaihtopenkille ja tunteiden kuumeneminen. Kotijoukkue taisi metakasta häkeltyä, sillä heti tilanteen jälkeen Nokian korkea prässi tuotti tulosta ja S.Sulonen riisti pallon maalivahdilta ja siirsi sen verkkoon ajassa 32.30 tuoden vieraat tasoihin 2-2. 

Ja lisää oli tulossa, kun kello näytti 32:59 merkautti Ropanen Nokian kolmannen maalin nimiinsä häärätessään maalinedustalla, jonne Hautanen pallon toimitti. Vieraat siirtyivät yllättäen kahdella nopealla osumalla 2-3 johtoon. Tämä ei suinkaan vielä tyydyttänyt vieraita vaan tilanne toisensa jälkeen vyöryi kohti Raision maalia, ja kun samalla Nokian puolustus Kortesmaa viimeisenä lukkonaan piti oman maalin puhtaana, eteni ottelu todella tiukoissa merkeissä. 

35:46 pelikellossa ja oli RaiFun kylmän suihkun vuoro. Kulmatilanteesta Koivulan veto Ropasen kautta maaliin ja Nokia 2-4 johtoon, kun ottelua oli jäljellä vajaa viisi minuuttia. Tässä vaiheessa kotijoukkue oli aikalisänsä käyttänyt. Nokia sai paineistettua hyvin kotijoukkueen pelaamista ja onnistui hankkimaan epäsuoran vapaapotkun palautuksesta, jossa pallo oli jo lipumassa RaiFun maaliin. Vaikka vierailla oli aikalisä käyttämättä ei sitä haluttu kahden maalin johtoasemassa käyttää - myös kotijoukkue olisi tällöin saanut mahdollisuuden organisoida peliään paremmin. Hyvästä vapaapotkutilanteesta huolimatta kotijoukkue selvitti tilanteen eikä lisäosumaa nähty. RaiFu onnistui vielä kerran hätyyttelemään Nokian johtoa kaventaen tilanteeksi 3-4 puolittaisella ylivoimapelaamisella, kun vierasjoukkue nukahti hetkellisesti kentällä. Harmittava takaisku antoi RaiFulle vielä mahdollisuuden,sillä pelikellossa oli aikaa 50 sekuntia. 

Nokia kuitenkin onnistui loppupelin ajan puolustamaan oman maalinsa, niin ettei maaleja enää nähty ja näin pisteet matkasivat tiukkojen vaiheiden jälkeen Nokialle. 

Paljon jäi vielä parannettavaa, mutta erittäin paljon oli myös hyvää. Varsinkin energialataus oli loistava. Vauhdikas pelin kulku ei ollut ihan sillä osa-alueella missä Nokia olisi vahvuusalueellaan, mutta tänään sopeuduttiin hyvin ja pärjättiin vastustajan vahvuusalueella riittävän hyvin. 

Maalivahti Kortesmaa palkittiin vieraiden parhaana ja erityismaininnan ansaitsee huimaan pelivireeseen äitynyt Ropanen, joka löysi itsestään ihan uuden vaihteen. Tästä on taas hyvä jatkaa eteenpäin kunhan saataisiin joukkueen terveystilanne kohenemaan. 

Kokoonpano: Emmi Kortesmaa, Marika Ropanen, Sini Sulonen, Jonna Sulonen, Elli Koivula, Oosa Fjäder, Tilda Pyykkönen, Ella Saranpää, Sofia Hautanen, Milja Puntalo

Tehot: Elli Koivula 1+1, Marika Ropanen 2+0, Sini Sulonen 1+0, Sofia Hautanen 0+1, Tilda Pyykkönen 0+1

Seuraavan kerran pisteistä taistellaan ensi lauantaina vieraissa GFT:n vieraana.