Liigakausi pakettiin

20.3.2022

Sarjassa pelattiin 22 ottelua, joukkueita oli 12. FC Nokian kokoonpanoissa esiintyi 27 eri pelaajaa, joista 7 oli B-ikäisiä. Liigakauden alkutaipaleella joukkue koki kovia, kun pelaavasta kokoonpanosta loukkaantui pelaajia yksi toisensa jälkeen. Loukkaantumiset olivat sen verran pahoja, ettei niistä enää toivuttu pelikuntoon ja näin ollen peliryhmitys haki muotoaan koko alkukauden ajan.

Syykierroksen peleistä ei saatu raavittua kasaan kuin 4 pistettä, joten vuorta jäi kivuttavaksi kevätkierrokselle. Syyskierroksen otteluissa FTK voitettiin kotona ja PJK:n kanssa pelattiin tasan, muuten kentältä poistuttiin tappio niskassa. Maaleja syyskierroksella tehtiin 17 ja päästettiin 54. 11 otteluista siis yksi voitto ja yksi tasapeli hävityllä jatko-ottelulla.

Kevätkierroksella voitettiin kaksi vieraspeliä ja pelattiin kolme kertaa tasapeli, joista jatko-ottelu tappiot. Maaleja tehtiin 27 ja päästettiin 43, joten selkeä parannus syyskierrokseen. 11 pelattua ottelua, joista kuudesta pelistä saatiin napattua mukaan pisteitä. Syyskierroksen pistekertymä oli 9.

Koko kauden maalisaldo oli siis 44 tehtyä ja 97 päästettyä. Joukkueessa eniten pistetiliä kartuttivat Elli Koivula 9+5, Jonna Sulonen 2+8, Ella Saranpää 7+2, Tilda Pyykkönen 4+5, Sini Sulonen 4+3 ja Marika Ropanen 5+1.

Karsijan paikka jäi lopulta viiden pisteen päähän.

Kauden aikana Korona näytteli suurempaa osaa pelillisessä tekemisessä kuin aiemmilla kausilla. Nokian osalle se lankesi voitetun Raifu pelin jälkeen, kun lähestulkoon kaksi pelaavaa kentällistä sairastui ja otteluita jouduttiin hiukan muokkaamaan uudelleen. Tärkeään Halikko peliin jouduttiinkin täysin toipilailla, joka näkyi tuloksessa.

Vaikea kausi kaikin puolin eivätkä nämä vastoinkäymiset ainakaan helpottaneet nousijajoukkueen urakkaa. Vaikeista hetkistä huolimatta usko omaan tekemiseen oli kova ja sitä saatiinkin rakennettua pala palalta eteenpäin. Tästä osoituksena pelillisen tekemisen huikea kehittyminen kauden aikana ja tätä myöden napsitut tärkeät tasapelipisteet Liigan konkarijoukkueilta – PJK(ex-ACE), GFT ja MuSa. Nämä pisteet olivat Nokian hyvyyttä eivät suinkaan vaan vastustajalle sattuneita huonoja hetkiä. Olemme koko kauden ajan pyrkineet kehittämään yksilöitä ja joukkueen tekemistä ja olemme siinä onnistuneetkin. Meidän kannalta katsottuna kausi loppui kesken eikä pisteitä saatu raavittua riittävästi kasaan. Mieltä kuitenkin lämmitti matkan varrelta saadut ”ulkopuolisten” kommentit, joissa oltiin vilpittömästi yllättyneitä Nokian pelaamisen tasosta, vaikka sarjasijoitus olikin koko kauden sarjan hännillä.

Sarja oli tänä vuonna tasainen ja kuka tahansa pystyi haastamaan kenet tahansa. Hyvästä yrittämisestä ja halusta tehdä lajin eteen töitä ei valitettavasti saa pisteitä. Sarjajärjestelmä on raadollinen, kun runkosarjan jälkeen yhden kohtalona on suora putoaminen. Ihan sama kenen kohdalle tämä tulee, on se harmillista, koska ero Liigan ja Ykkösen välillä on vielä niin suuri. Monen joukkueen taru loppuukin putoamisen myötä. 12 joukkueen sarjassa 8 ensimmäistä saavat mahdollisuuden tapella mitaleista, eikö samalla systeemillä 4 viimeistä voisi pelata alaloppusarjaa putoajasta ja karsijasta, jolloin koko kauden pelit olisivat merkityksellisiä.

Vaikka meillä pelaajia oli paljon kokoonpanoissa, oli materiaali vielä jokseenkin liian ohut. Myös nuoret pelaajat joutuivat kantamaan vastuuta paljon. Aina löysimme paikkaajan loukkaantuneen tilalle, mutta kyllähän jatkuvat muutokset pelaajistossa väkisinkin näkyivät. Pelaavaan kokoonpanoon nostettiin pelaajia, joiden oli tarkoitus olla Ykkösen kantavia voimia. He vastasivat haasteeseen kaikesta huolimatta hyvin. Osalle pelaajista Liigan taso verrattuna Ykköseen tuli kuitenkin yllätyksenä, vaikka heitä siihen yritettiinkin kovasti valmistella. Sopeutuminen nopeampaan pelirytmiin tuotti ongelmia vielä kauden lopussakin.

Edelliskauden pelaavaan runkoon tuli liikaa muutoksia, emmekä päässeet täysin jatkamaan siitä mihin jäimme Ykkösen kauden jälkeen. Pohja ei ollut riittävän vankka.

Ykköseen putoaminen ei ole katastrofi. Päämäärätietoinen työnteko jatkuu. Meillä on selkeä visio, mitä kohti kuljemme ja seuraava visiitti Liigassa onkin sitten jo toinen tarina. Olemme futsalkartalla jäädäksemme. Meillä on kasvamassa seurassa huikeita futsalisteja nuoremmissa ikäluokissa, joiden varaan toimintaa on helppo suunnitella. Nyt vain päät pystyssä rakentamaan heikoksi huomattuja asioita kuntoon ja vahvistamaan toimivia juttuja entisestään, jotta seuraavalla kerralla olemme valmiimpia. Tulevaisuus on meidän!