FC Nokian Naiset nousevat Futsal Liigaan

18.3.2024

Joukkue ylhäältä vasemmalta: Pinja Syvänen, Elli Koivula, Moona Tervola, Ella Leinonen, Iiris Paavola, Essi Ikonen, Jonna Sulonen, Pinja Aaltonen Alhaalta vasemmalta: Jenna Koskinen, Venla Sulonen, Milja Puntalo, Aada Kylävainio, Jenni Särö, Sini Sulonen (C) Edessä: Erica Nikkilä ja Emmi Kortesmaa Kuvasta puuttuu: Kaisa Kivimäki Joukkuetta valmensivat Merja Jalasto ja Olli Jääskeläinen ja joukkueenjohtajana hääräsi Kimmo Sulonen

FC Nokia ratkaisi jatkosarjan kahden kierroksen jälkeen ja lunasti itselleen paikan Naisten Futsal Liigaan suoralla nousulla. 

Runkosarja pelattiin kahdessa lohkossa, josta lohkojen kaksi parasta jatkoivat yksinkertaiseen jatkosarjaan, jossa jokainen joukkue kohtaa toisensa kertaalleen. Nokia sijoittui runkosarjassa oman lohkonsa toiseksi jääden lohkovoittaja Piikkiön Palloseurasta kolmen pisteen päähän. Toisen lohkon kärkikaksikko oli omaa lohkoaan suvereenisti hallinnut FC Seinäjoki sekä loppumetreillä kakkosen paikan lunastanut FC OPA. 

Lohkokakkosena Nokia aloitti jatkokarsintasarjansa vieraspelillä lohkovoittaja PiPS:n kotiluolassa. Ryöstöretki onnistui ja kotiin palattiin tärkeiden pisteiden kera. Samana päivänä pelattu toinen ottelupari sen sijaan jakoi pistepotin. Näin ensimmäisen kierroksen jälkeen Nokialla oli 3 pistettä, Seinäjoella ja Opalla kumpaisellakin piste ja PiPS jäi nollille. 

Toisella kierroksella Nokia matkusti FC Seinäjoen vieraaksi ja kotiyleisön suureksi harmiksi ryöstöretki tuotti jälleen nokialaisittain toivotun tuloksen ja kolme pistettä lisää Nokian pistelaariin. Kotimatkalla bussissa riitti jännitettävää, kun pelaajille selvisi tosiseikka, että Liigapaikka saattaisi ratketa jo kotimatkan aikana. Tunteet bussissa vaihtelivat -  vuoroin riemun kiljahduksia ja taas hetken päästä pitkiä huokauksia, kun seurattiin PiPS.n ja FC Opan keskinäistä ottelua. Tasapeli tai kotijoukkueen voitto toisi Nokialle suoran nousun jo kahden pelatun kierroksen jälkeen. Tiukkojen vaiheiden jälkeen ottelu päättyi kotijoukkue PiPS:n voittoon ja tämä tiesi Nokialle suoraa nousua Liigaan. Kotiin palattiin siis riehakkaissa ja hieman epäuskoisissakin tunnelmissa. 

Illan mittaan saapuneet onnittelut karistivat viimeisetkin epäilykset. Liiga paikka saavutettu ennen viimeistä jatkosarja kierrosta. 

Nokia kohtaa viimeisellä kierroksella FC OPAn kotihallissaan la 23.3. klo 15.00 ja samaan aikaan Seinäjoella iskevät yhteen FC Seinäjoki ja PiPS. Yhdelle kolmesta joukkueesta on tarjolla vielä liigakarsinta paikka, jossa vastaan asettuu Liigan toiseksi viimeiseksi sijoittunut FC Sport. Tähän liigakarsintapaikkaan on mahdollisuus jokaisella kolmella joukkueella, joten Nokialle saapuu varmasti nälkäinen oululaisjoukkue.

Vaikka Nokia on omalta osaltaan tavoitteensa saavuttanut ja vieläpä hiukan etuajassa, lähdetään viimeiseen otteluun silti hyvällä asenteella hakemaan kauden parasta suoritusta, kun päästään pelaamaan paineetta. Joukkueella on kova halu viedä kausi loppuun kunnialla. 

FC Nokian vahvuus tällä kaudella oli vahva joukkueena tekeminen. Pelaajille annettiin vastuuta laajalla rintamalla ja lähes koko kausi peleissä vyöryttiin kolmen kentällisen voimin. Siinä kuin muilla kärkijoukkueilla pisteiden tekeminen oli muutamien pelaajien varassa, löytyi Nokian leirissä ratkaisijoita laajalla rintamalla. Yhden tai kahden pelaajan poissaolo ei venettä heiluttanut. Tästä kertoo myös se, että toisessa jatkokarsintaottelussa voittomaalin viimeisteli Erica Nikkilä ensimmäisellä osumallaan Naisten Ykkösessä. Nikkilä on  suurimman osan kautta ollut joukkueen mukana penkillä kakkosmaalivahdin roolissa, mutta nousi ratkaisupeleissä tärkeään rooliin hyvällä prässipelaamisellaan.  Lisäksi Nokia on ennakkoluulottomasti ottanut myös nuoria pelaajia mukaan harjoitusrinkiin ja sitä kautta myös peleihin kerryttämään minuutteja. Vielä 15-16 vuotiaat Iiris Paavola, Venla Sulonen, Ella Leinonen ja Kaisa Kivimäki ovat tätä nuorempaa kaartia. Joukkueen keski-ikä onkin alle 24 vuotta.

Nokia on tehnyt nousun eteen paljon töitä. Joukkue on hitsautunut yhteen ja koostuu lähes yksinomaan seuran omista kasvateista muutamaa pelaajaa lukuunottamatta. Joukkue on nuori ja nälkäinen. Pelaajat ovat yhdessä tehneet töitä yhteisen tavoitteen eteen ja työn teko jatkuu edelleen. Tekeminen ja käytänteet ovat jo Ykkösessä nostettu sille tasolle, millä ne pitää myös Liigassa olla. Emme ole pikamatkalla vaan maratonilla.

Vaikka Nokia on pelannut Liigassa aiemminkin ja edellisen kerran kaudella 2020-21 on tämä nousu merkityksellinen, sillä tuolloin Liigaa pelanneesta joukkueesta nykyisessä joukkueessa on vain kourallinen pelaajia. Tämä nousu kertoo pitkäjänteisestä työstä tyttö- ja naisfutsalin eteen. Nokialaislähtöisiä pelaajiahan Liigassa pelaa tälläkin hetkellä toki useampia. 

Toiminnassamme etusijalla on jatkuva pelaajien kehittymisen tukeminen ja uusien asioiden löytäminen niin pelaajien kuin joukkueenkin tekemiseen. Emme ole koskaan valmiita, halu kehittyä ja kehittää asioita eteenpäin kaikilla osa-alueilla on valtava.  Vaikka teemme kovasti töitä pelaajien ja lajin eteen, pitää tämän kaiken olla kuitenkin hauskaa ja elämään mahtuu muutakin kuin vain urheilua. 

Nyt jos koskaan on loistava aika hypätä mukaan meidän junaan ja tulla mukaan kehittämään toimintaa kohti seuraavaa asemaa.