Naiset nousivat Futsal-liigaan!

30.3.2021

FC Nokian naiset tekevät paluun Naisten Futsal Liigaan

Kolmas kausi naisten Ykkösessä tuotti toivotun tuloksen ja joukkue pääsi kauden päätteeksi juhlimaan sarjanousua. Kahdella edeltävälläkin kaudella joukkue on ollut mukana kärkikahinoissa, mutta joka vuosi nousemisen edellytykset ovat olleet erilaiset. Ensimmäisenä Ykkösen kautenaan joukkue sijoittui kolmanneksi tasapisteisiin kakkoseksi tulleen kanssa. Tällöin sarjan ykkönen nousi suoraan ja kakkonen karsi noususta. Toisena vuonna pelattiin kahdessa lohkossa ja lohkovoittajien piti karsia keskenään noususta. Korona tuli ja lopulta liigaa laajennettiin ja molemmat lohkovoittajat nousivat liigaan. Lisäksi sinne nousi vielä pohjoislohkon kakkonen. Nokia oli tällöin oman lohkonsa kakkonen, mutta huonommalla pistekeskiarvolla nousu jäi jälleen haaveeksi. 

Kun joukkue kauden 2018 päätteeksi putosi ykköseen, koki pelaajarunko melkoisen mullistuksen. Tämän jälkeen joukkueen runko on kuitenkin pysynyt kasassa ja matkaan on tarttunut muutamia uusia pelaajia, joilla ei kuitenkaan futsalkokemusta liiemmin ole ollut. Päämäärätietoisella harjoittelulla ja yhteinen tavoite mielessä on kuitenkin puskettu eteenpäin ja joukkueen henki on vain kasvanut matkan varrella taidon ohella. Oman seuran junioreja on otettu mukaan kehittymään ja kasvamaan ja tämä on tuottanut positiivista tulosta.

Kauteen 2020-21 lähdettiin harjoittelemaan heti kesällä, kun lupa koronan puitteissa heltisi sisäharjoittelun mahdollistaen. Toki kesäajan harjoitteluun kuului suurella osalla pelaajista myös jalkapallo. Futsal tuntumaa haettiin aluksi kerran viikossa ja loppukesää ja syksyä kohden kertoja lisättiin ensin kahteen ja sitten kolmeen. Harjoittelun lomassa saimme myös jobin postia, kun tuttu kotihallimme ei enää voinut toimia kotiotteluidemme areenana lattiaongelmien takia ja jouduimme siirtymään Harjuniityn liikuntahalliin. Tämä tarkoitti osaltamme isompaa kotihallia ja lattiamateriaalin muutosta parketista mattoon, joka ei todellakaan ollut joukkueen mieleen. Yhdessä kuitenkin päätimme, että turha murehtia asiaa, johon emme voi vaikuttaa, vaan yritetään kääntää tämä eduksi ja nauttia muuten loistoluokan puitteista. Joukkue "omi" itselleen oman pukukopin vakiokäyttöön ja taustaporukka yritti mahdollisuuksien mukaan auttaa joukkuetta kotiutumaan pienillä jutuilla. Harjoitusrinki pidettiin isona, jotta päästiin myös harjoituksissa pelaamaan ja pitämään tempoa yllä. Kakkosjoukkue osallistui naisten kakkoseen, mutta tätä sarjaa ei ehditty pelata kuin muutama peli ennen kuin Korona katkaisi pelitoiminnan.

Harjoitusrinki pidettiin suurena ja mahdollisuutta edustusjoukkueen kanssa harjoittelemiseen tarjottiin useammalle nuorelle pelaajalle. Ison loven pelaajistoon jätti toki Senni Viren, joka siirtyi ammattilaiseksi Espanjan kentille. Välimatkasta huolimatta Senni on elänyt koko kauden joukkueen mukana tsempaten ja jännittäen. Joukkueeseen keväällä liittyneet Eveliina Järä ja Anna Orslahti saivat alusta asti paljon vastuuta ja kasvoivat vastuun mukana. Lisäksi Oona Ikonen teki paluun joukkueeseen armeijan harmaista sekä Pinja Aaltonen loukkaantuneiden listalta. Oosa Fjäder tuli myös mukaan uutena pelaajana.

Kun saimme saliongelmat selätettyä ja pelin kulkemaan, niin joukkue koki takaiskun, jota ei toivo kenellekään. Joukkueen tukipilari Erika Lahtinen loukkaantui kauden viidennessä ottelussa pahannäköisesti ja tämän seurauksena jalan lisäksi paketoitiin koko kausi. Erikan henkinen merkitys joukkueelle oli suuri. Lisäksi Sini Sulonen taisteli koko kauden nilkkansa kanssa, joka kipuili vielä vuoden takaisen loukkaantumisen jäljiltä. Sini ei pystynyt treenaamaan yhtäkään ehjää harjoitusviikkoa koko kauden aikana. Sofia Hautanen loukkasi myös oman nilkkansa harjoituspelissä ja hänen toipumisensa vei useamman kuukauden. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta joukkue jaksoi uskoa omaan tekemiseensä ja henki joukkueen sisällä oli erinomainen. 

Koronan saapuessa jälleen sotkemaan myös urheilumaailmaa, menetimme muiden lailla kotiyleisön tuen. Pelaajat unohtivat tämän kuitenkin nopeasti ja saimme vietyä toimintaamme askeleen eteenpäin ja aloimme striimaamaan otteluita kotisohville. Joukkue oli vain iloinen, että harjoittelu kaikista rajoituksista huolimatta onnistui. Kiitos tästä Nokian kaupungille. 

Sarjakauden kimppuun päästiin viimeistään marraskuun alussa, jolloin saimme vieraaksemme etukäteen ajateltuna yhden sarjan vaarallisimmista joukkueista Raifun. Ottelusta kehkeytyikin tasainen vääntö, jonka kotijoukkue onnistui lopulta ottelun loppuhetkillä kääntämään voitoksi lukemin 3-1. Näin saimme hyvän alun sarjalle. Seuraavaksi joukkue matkasi Mäntsälään, jossa se kaatoi kotijoukkueen runsasmaalisessa pelissä lukemin 4-6. Kolmannessa ottelussa saatiin kotisaliin vieraaksi Mad Max, joka jostain syystä on aina ollut vaikea vastustaja, niin tälläkin kertaa ja pisteet jaettiin 1-1 tasapelillä. Tosin täytyy todeta, että Nokian peliesitys ei ollut kovin mairitteleva. Riemun vieraana löytyi jälleen maalijyvä ja pisteet Nokialle 0-7 vierasvoitolla. Viides ottelu oli yksi kauden käännekohdista Lahtisen loukkaantumisen vuoksi ja se kirjattiin kotijoukkueen voitoksi lopulta lukemin 6-5, jossa Nokia ottelun loppuhetkillä tuli ylivoimalla tasoihin ja ohi. Pelaajien tahtotila voittaa oli korkealla. Espoossa jouduttiin jälleen tiukoille, mutta lopulta voitto kirjattiin 1-2. Tämän jälkeen vuoden viimeiseen otteluun saatiin vieraita naapurista, kun Ilves FS2 saapui kyläilemään. Nokia laittoi ison vaihteen päälle ja maaliverkkoja pöllytettiin oikein kunnolla lukemin 8-0. 

Vuoden ensimmäisessä ottelussa oltiin vaikeuksissa Tawastian vieraana, mutta tämäkin lopulta saatiin käännettyä ja voittonumerot 2-3 Nokialle. Raisioon matkattiin Raifun vieraaksi toisen kierroksen ensimmäiseen otteluun. Tiukka peli ja maalinteon kanssa vaikeuksia. Lopulta kotijoukkue vei pisteet upottaen pallon kerran verkkoon 1-0 Raifulle. Pelin jälkeen pelaajat totesivat: "parempi hävitä tässä kohti, kun sit loppusarjassa kohdattaessa".  Mäntsälä voitettiin kotona 5-1 ja jälleen Maxien kanssa tasan 1-1. Lauttakylän Luja vei kotonaan voiton luvuin 1-0 ja Riemu kaadettiin alun hapuilun jälkeen selvästi 9-2. Espoo saatiin vierailulle Nokialle ja pisteet taskuun lukemin 6-2. Toiseksi viimeisessä pelissä vierailtiin Ilveksen kotiluolassa ja siellä tasainen ottelu kääntyi Nokialle lukemin 3-4. Viimeisessä ottelussa sarjan ykköspaikka oli jo varmistunut ja Tawastia järjesti oikein maalijuhlat ottamalla voiton lukemin 6-10. Tämä toimi kuitenkin hyvänä herättelynä runkosarjan voittaneelle joukkueelle jatkopelejä ajatellen ja keskittyminen itse asiaan saatiin jälleen kuntoon. Taisimme näillä tuloksilla onnistua pitämään kärkipaikan hallussamme koko kauden ajan. 

Yläloppusarjaan molempien lohkojen kaksi parasta, jotka pelasivat keskenään yksinkertaisen sarjan. Sarjan voittaja suoralla nousulla Liigaan ja toiseksi tullut karsimaan liigan toiseksi viimeisen kanssa. Tasapisteisiin päädyttäessä ratkaisu järjestyksessä maaliero ja tehdyt maalit vasta sitten keskinäiset ottelut. 

Ensimmäisellä kierroksella kohtasivat saman lohkon 1 ja 2, joten Nokian kohtasi kotona Raifun ja vei ottelun lopulta selvästi 5-2. Tawastia ottelun jälkeen pelaajien motivointiin ei tarvinnut käyttää aikaa vaan focus tekemiseen löytyi helposti. Viikon aikana hiottiin taktiikka kuntoon silmällä pitäen Raifun pelitapaa ja tämä toimi paremmin kuin hyvin. Toisessa otteluparissa KuPS voitti FC Sportj2 :n 4-2.

Toiselle kierroksella Sport saapui Nokialle ja loistavan alun jälkeen Nokia oli jo 5-0 karkumatkalla. Lopulta pasmat hiukan sotkeentuivat, mutta voitto kirjattiin lukemin 6-2. Toisen otteluparin vei nimiinsä Raifu numeroin 3-1 Kuopiossa. Näin ennen viimeistä kierrosta Nokia oli ainoa joukkue, jolla oli 6 pistettä. KuPS ja Raifu olivat 3 pisteessä ja Sport nollilla. Tilanne oli kutkuttava. Nokialle riitti kärkipaikkaan ja suoraan nousuun tasapeli, kun taas Raifu ja KuPS tarvitsivat voitot. Lisäksi Raifulla oli vielä mahdollisuus maaleja mättämällä nousta Nokian ohi, jos Nokia häviäisi oman pelinsä, ja jos KuPS onnistuisi voittamaan Nokian vähintään neljällä maalilla saattaisi Nokian kausi päättyä ja matka jatkua ensi kaudellakin ykkösessä. 

Raifu hoiti oman osuutensa tyylipuhtaasti ja voitti kotonaan Sportin selvästi 11-0 parantaen omaa maalisuhdettaan roimasti. Tämä päivällä pelattu ottelu tarkoitti sitä, että suoraan nousuun KuPS:n pitäisi voittaa Nokia yli kymmenellä maalilla ja karsimaan päästäkseen ainakin neljällä. Tämän tiedon kanssa Nokia lähti omaan matsiinsa Kuopiossa, joka alkoi vasta 17.30 illalla. Taktiikka oli jälleen lähteä puolustamisen kautta liikkeelle ja tämä toimikin hyvin. Harmittavasti vain pallo kimposi Nokian oman pelaajan jalasta maaliin ja kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon. Vieraat kuitenkin tasoittivat ottelun ensimmäisen puoliajan loppupuolella ja tauolle mentiin lukemissa 1-1. Heti toisen puoliajan alussa sattui ikävä haaveri ja Sini Sulonen teloi nilkkansa pelikelvottomaksi. Joukkue ei kuitenkaan häkeltynyt, vaan peliä jatkettiin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Nokia tiesi koko ajan tasapelin riittävän suoraan nousuun, joten mitä pidemmälle ottelu eteni, niin sitä tarkemmin puolustus pyrittiin hoitamaan. Siinä samalla saatiin luotua myös tilanteita vastustajan maalille, mutta pallo ei millään löytänyt tietään verkkoon. Oletuksena oli, että kotijoukkue lähtee pelaamaan ylivoimaa hyvissä ajoin saadakseen mahdollisuuden tavoitella jatkopaikkaa, mutta tätä he eivät koskaan tehneet. Ottelu päättyi lukemiin 1-1 ja Nokia pääsi juhlimaan sarjanousua ja liigapaikkaa. 

Kauden aikana joukkue kasvoi ja kehittyi silmissä. Osoituksena tästä pelityylin uudelleen muokkaaminen ratkaisupeleihin. Loukkaantumisista huolimatta jokaiseen matsiin saatiin kasattua iskukykyinen joukkue ja pelaajia oli aina matkassa vähintään kaksi kentällistä. Ratkaisijoita löytyi laajalla rintamalla ja muutamat pelaajat nostivat selkeästi profiiliaan kauden edetessä. Maalivahti Emmi Kortesmaa oli joukkueelle kultaakin tärkeämpi. Torjuntojen kanssa yhtä tärkeää on Emmin kannustava ääni maalinsuulta. Nuori Tilda Pyykkönen kasvoi kauden edetessä ja puhkesi kukkaan juuri oikealla hetkellä ratkaisupelien kynnyksellä. Anna Orslahti ei futsalkokemuksella pääse kerskumaan, mutta se halu oppia ja mennä eteenpäin alkoi tuottamaan tulosta ja loppukaudesta Annan ratkaisut olivat jo todella futsalinomaisia. Jokaiselle pelaajalle löytyi joukkueesta oma paikkansa ja oma roolinsa, jotka täydensivät hyvin toisiaan. Kokeneemmat pelaajat jaksoivat antaa oman tukensa kokemattomammille pelaajille - neuvoivat ja tsemppasivat. Joukkueessa pyrittiin kauden aikana myös parantamaan avoimuutta ja asioista keskusteltiin enenevissä määrin. Pelaajat uskalsivat myös ottaa vastuuta ja kertoa omista tuntemuksistaan. Valmentajat pyrkivät toimimaan mahdollisimman avoimesti ja kaikesta oli lupa kysyä ja jutella. 

Tämä oli ja on edelleen joukkue isolla J:llä, joka todellakin on omalla työnteollaan ansainnut sen mitä nyt saavutti!

Joukkueessa kauden aikana pelasivat:

Maalivahdit Emmi Kortesmaa ja Julia Lahnajärvi, Sini Sulonen (A), Elli Koivula (A), Marika Ropanen (C), Erika Lahtinen, Jonna Sulonen, Eveliina Järä, Josefiina Järä, Anna Orslahti, Oosa Fjäder, Oona Ikonen, Sofia Hautanen, Ella Saranpää, Tilda Pyykkönen, Pinja Aaltonen, Milla Vähälä ja Krista Hakala. 

Valmennuksesta vastasivat Merja Jalasto ja Olli Jääskeläinen

Joukkueenjohtaja Kimmo Sulonen ja huolto Maria Quiroz sekä Janina Rosenberg.

Joukkue kiittää  luonnollisesti kaikkia kannattajiaan ja tukijoitaan sekä seurayhteisöä. Erityiskiitos fanillemme ja sponsorillemme Jere Vänttiselle       (Tampereen Lainaväline) sekä  Nokian kaupungille hyvistä olosuhteista. Kiitos myös Veikon Kone Nokia ja Pancho Villa Nokia yhteistyöstä. Iso kiitos myös Jouni Saranpää ja Ari Hakala työstänne toimitsijapöydän takana sekä Marko Lahnajärvi. Kiitos loistavista vieraspelimatkojen  kuljetuksista Kuljetuspalvelu Nieminen & Honkala. 

Nyt huilaillaan muutama viikko ja nautitaan, toki vielä myös juhlitaan. Keväämmällä joukkue aloittaa jälleen harjoittelun ja valmistautumisen uuteen kauteen, LIIGAAN! 

Edustus sekä edustus2 joukkueen kokoamiset aloitetaan hetimiten. Jos olet kiinnostunut lähtemään tämän huippuporukan mukaan, niin ota rohkeasti yhteyttä joukkueenjohtaja Suloseen

(040 7034341).

 

Muutama fakta vielä numeroiden valossa menneestä kaudesta.

 • Naisten ykkönen pelattiin kahdessa lohkossa - Etelä ja pohjoinen.
 • Etelälohkossa joukkueita oli 9 ja pohjoislohkossa 7
 • FC Nokia oli oman lohkonsa ykkönen saalistaen 35 pistettä
 • FC Nokia pelasi 16 ottelua alkusarjassa ja 3 ylemmässä loppusarjassa
 • FC Nokia voitti kaikista pelaamistaan otteluista 13, pelasi 3 kertaa tasan ja hävisi 3 kertaa
 • Maaleja joukkue viimeisteli alkusarjassa 67 ja loppusarjassa 12. 
 • Vastaavasti omissa soi alkusarjassa 35 ja loppusarjassa 5 kertaa
 • Maalivahti Emmi Kortesmaa sai 4 tehopistettä, joista 1 oli viimeistelty maali voitokkaassa Ilves pelissä
 • Kotona voitettiin 8 kertaa, tasapeli kerran ja takkiin otettiin kerran
 • Vastaavat luvut vieraissa 5 voittoa, 2 tasapeliä ja 2 häviötä
 • 4 kertaa kauden aikana oma maali säilyi täysin puhtaana
 • Suurin maaliero, jolla kauden aikana voitettiin oli 8-0 peli Ilves FS 2 vastaan
 • Maaliero jäi kokonaisuudessaan plussalle luvulla +39 ( alkusarja +32 ja loppusarja +7)
 • Sini Sulonen oli joukkueen tehokkain 17 pistettä 6 maalia ja 11 syöttöä
 • Eniten maaleja viimeisteli Tilda Pyykkönen 11 maalia ja toiseksi hurjasteli kapteeni Ropanen 10 maalia
 • 18:sta pelaajasta 16 pääsi tehopisteille kauden aikana
 • Pistekeskiarvossa korkeimmalle nousi Erika Lahtinen pelattuaan viidessä pelissä ja viimeisteltyään niissä yhteensä 6 maalia
 • 19 pelin jälkeen maalikeskiarvo oli n 4 tehtyä maalia/peli ja 2 päästettyä maalia /peli
 • Joukkueen nuorimmat pelaajat ovat tänä vuonna 16 täyttävät maalivahti Julia Lahnajärvi ja pistenikkari Tilda Pyykkönen sekä 17 täyttävä Ella Saranpää. 
 • Joukkueen keski-ikä on 21,3 vuotta
 • Kauden aikana nilkkansa pyöräytti 6 pelaajaa
 • Pelin parhaana palkittiin kauden aikana 10 eri pelaajaa, eniten näitä titteleitä kahmivat Emmi Kortesmaa ja Tilda Pyykkönen
 • Joukkueen sisäiset palkinnot "positiivinen pepe" ja "janoinen" jakautuivat samoin useammalle eri pelaajalle. Pepen sai 13 eri pelaajaa ja janoisen palkinnon 11 eri pelaajaa. Tasaista suorittamista siis koko porukalta
 • kauden ainoan punaisen kortin saalisti valmentaja Jääskeläinen
 • keltaisia kortteja joukkue napsi yhteensä 6 kpl, joista E. Järä sai nimiinsä kaksi ja S. Sulonen, M. Ropanen, E. Koivula ja E. Kortesmaa yhden.