T15 Futsal SM-hopeaa Nokialle

28.3.2022

Seuran T14 tytöt voittivat SM-hopeaa viikonlopun lopputurnauksessa Tampereella

Lauantain ja sunnuntain aikana pelattiin Tampereella Kauppi Sports Centerissä T15 ikäluokan Futsalin SM-lopputurnaus. FC Nokialta tiensä lopputurnaukseen raivasi seuran T14 joukkue, joka voitti oman alueellisen alkusarjansa.

Lopputurnauksessa FC Nokian kanssa samassa neljän joukkueen alkulohkossa pelasivat PiPS/LiePa yj, MuuramenYritys ja HJK. Toisen lohkon muodostivat RaiFu, Valtti, Yllätys ja FC Honka.

Mitalit ratkottiin turnausmuotoisesti kahdessa lohkossa, josta lohkon kaksi parasta mitalipeleihin. Otteluaika oli 2x10 minuuttia tehokasta. Lauantain alkusarjassa Nokian kohtasi ensin PiPS/Liepan yhteisjoukkueen ja jännitys pelaajien otteissa näkyi kauas. Nokian tytöt eivät meinanneet millään saada omaa peliään käyntiin ja vieraiden fyysisyys tuotti hiukan ongelmia. Vieraat siirtyivät 0-1 johtoon ajassa 9:11 ja näin tauolle mentiin tappio asemassa. Toisen jakson alkuun Nokian tytöt onnistuivat viimein maalinteossa, kun erikoistilanteesta rakennettiin turnauksen ensimmäinen maali viimeistelijänä IIris Paavola. Vieraa menivät toistamiseen johtoon ajassa 14:05 ja näyttikin siltä, että tuloksena on tappio, mutta Nokialla oli vielä sanansa sanottavana. Viimeisille minuuteille tiivistettiin hiukan pakkaa ja pari sekuntia ennen loppua Paavola iski pelin tasoihin. Lopputulos 2-2. Ensimmäinen ottelu on aina vaikea ja niin se oli nytkin.

Toisessa ottelussa vastaan asettui MuuramenYritys, joka oli ensimmäisessä ottelussaan voittanut HJK:n. Ottelu alkoi tasaisissa ja tunnustelevissa merkeissä. Voimasuhteet fyysisyyden kanssa olivat nyt melko tasan, joten pystyttiin paremmin keskittymään pelaamiseen. Maalit olivat todella tiukassa ja tauolle mentiinkin 0-0 lukemissa. Toista jaksoa ehdittiin pelata reilu 3 minuuttia, kun Nokia onnistui ensimmäisen kerran maalinteossa. Helmi Kuusenoja tuli ensimmäistä kertaa ottelussa kentälle ja maalasi muutaman kosketuksen jälkeen ajassa 13:19 vieden Nokian 0-1 johtoon. Tämä avasi pelin ja Paavola vei Nokian 0-2 johtoon ajassa 15:33. MuuramY tuli kavensi kuitenkin nopeasti ja ajassa 16:03 tilanne oli 1-2. Nokian Enni Huikuri sisuuntui kuitenkin tästä ja nappasi pallon nopeasti aloituksen jälkeen, nousi väkevästi oikeaa laitaa ylös ja pommitti pallon verkkoon. 1-3 Nokialle ja kellossa 16:14. Nokia osui vielä kahdesti. Ensin Huikuri maalin edestä ohjuri ajassa 18:09 ja lopuksi vielä Kaisa Kivimäki 19:27. Ottelu päättyi Nokian 1-5 voittoon.

Nokialla oli kasassa 4 pistettä ja koska HJK onnistui voittamaan PiPS/LiePa yj:n oli sarja todella tasainen ja Nokia kärjessä neljällä pisteellä. Edessä oli vielä yksi kierros, josta Nokialle riittäisi 1 piste jatkopaikkaan. Päivän kolmannessa ottelussa kohdattiin HJK. Ottelusta muodostui tiukka lähinnä vastustajan pelityylin takia. Nokian pienempi kokoiset pelaajat kärsivät lähinnä vastustajan pelityylin takia, sillä käsien käyttö oli jollakin aivan next levelillä, ja kun ei siihen tuomareidenkaan puolesta puututtu, niin niillä oli mentävä. Ottelunn jälkeen pelaajien käsivarret olivatkin verinaarmuilla. Nokian maalasi ensimmäisen kerran Paavolan toimesta ajassa 6:58 ja taolle mentiin siis 1-0 johtoasemassa. HJK kuitenkin onnistui tasoittamaan pelin ajassa 14:45. Nokian tytöillä oli kuitenkin asenne kohdillaan ja peli haluttiin ratkaista. Paavola osui toistamiseen ajassa 18:04 ja Nokia vei ottelun lukemin 2-1. Lohkovoitto taskussa ja matka jatkui mitalipeleihin.

Molemmissa lohkoissa pelattiin tasaisia pelejä ja ottelutulokset menivät jonkin verran ristiin. Lopulta Nokian lohkon kakkonen oli MuuramenYritys. Toisessa lohkossa lohkovoiton vei Yllätys ja kakkospaikan nappasi RaiFu.

Sunnuntain ensimmäisessä ottelussa pelattiin siis paikasta finaaliin ja Nokialla oli vastassa RaiFu, joka oli selkeästi fyysisempi joukkue, olihan siellä mukana pelaajia, jotka olivat viikko sitten voittamassa SM-mitalia B-tyttöjen lopputurnauksessa.

Ottelu alkoi tasaisesti ja molemmat joukkueet onnistuivat luomaan muutaman maukkaan maalipaikan. Jännitys vei kuitenkin terän viimeistelystä. Lopulta maalinteossa onnistui kuitenkin ensimmäisenä RaiFu ajassa 4:46. Nokia jatkoi kuitenkin sinnikkäästi omaa peliään ja haki vimmatusti maalia. Aivan ensimmäisen jakson lopulla ajassa 9:06 Kivimäki niittasi pallon verkkoon ja taukotilanteeksi 1-1. Toinen jakso kulki hyvin samaan tapaan kuin ensimmäinenkin ja jännitys oli käsin kosketeltavaa, kunnes ajassa 16:59 räjähti. Tytöt toteuttivat suunnitelmaa parhaalla mahdollisella tavalla ja Kuusenojan pommi pärähti verkkoon vieden Nokian 2-1 johtoon. Ottelua oli jäljellä kolme minuuttia. Mitä pidemmälle peli meni sitä enemmän jännitys kasvoi. Jälleen pelaajat osoittivat kypsyytensä ja toteuttivat suunnitelmaa. Oma pää tarkasti ja palloa pyritään pitämään vastustajan puoliskolla. Maalia ei haeta väkisin, mutta toki se tehdään, jos paikka tulee ja sehän tuli. Raisa Mäntymaa purjehti maalineteen eikä tällä kertaa erehtynyt vaan vei Nokian 3-1 johtoon ajassa 17:54. Loppu minuutit Nokia pelasi viisaasti ja piti kaverin pois oman maalin lähistöltä ja tie finaaliin aukesi.

Finaalissa vastassa oli toista lohkoa hallinnut Yllätys. Jälleen oli vastassa fyysinen joukkue, joka onnistui ensimmäisellä jaksolla siirtymään 0-2 johtoon. Ensin ajassa 2:44 ja toinen maali ajassa 9:17. Nokia ei kuitenkaan ollut valmis luovuttamaan vaan lähti toiselle jaksolle taistoon uusin ilmein. Pallo liikkui ja paikkoja saatiin luotua, mutta ei riittävän hyvin maalin luomiseen asti, kunnes lopulta ajassa 18:59 Paavola onnistui kaventamaan tilanteeksi 2-1. Takaa-ajo oli käynnistynyt, mutta hiukan liian myöhään. Kavennusmaalin jälkeen Nokia onnistui vielä luomaan muutaman paikan, mutta tarvittava maali jäi uupumaan ja ottelu päättyi 2-1 tappioon. Suomenmestaruus Hopeaa ja juhlat olivat valmiit!

Kultaa Yllätys, Hopeaa FC Nokia ja Pronssia RaiFu.

Hieno suoritus tytöiltä, jotka kaikki vielä ensi vuonnakin kuuluvat tähän samaan sarjaan.

Kokoonpano: Aino Hauta-alus, Ella Leinonen, Emma Väänänen, Tiia Ålander, Venla Sulonen, Kaisa Kivimäki, Iiris Paavola, Iina Väisänen, Enni Huikuri, Ronja Pieniniemi, Joanna Heinonen, Helmi Kuusenoja, Raisa Mäntymaa

Turnaustehot: Iiris Paavola 6+1, Enni Huikuri 2+2, Helmi Kuusenoja 2+2, Kaisa Kivimäki 2+1, Raisa Mäntymaa 1+1, Venla Sulonen 0+1, Emma Väänänen 0+1, Tiia Ålander 0+1