T15 mukana Laura Kalmari turnauksessa

10.10.2023

FC Nokia mukana Laura Kalmarissa (SM-lopputurnaus)

Seuran 2008 ikäluokka raivasi itselleen paikan T15 ikäluokan SM-lopputurnaukseen, joka pelattiin Hämeenlinnassa 5.-8.10. Alusta asti oli selvää, että mahdollisuus näin hienoon kokemukseen halutaan antaa monelle pelaajalle ja lopulta turnaukseen lähti 19 pelaajan nippu, jossa oli mukana myös 6 -09 ikäluokan pelaajaa. Muutama viime hetken loukkaantuminen esti hienon kokemuksen muutamalta pelaajalta.

16 joukkuetta oli jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon. Turnauskaavion mukaisesti jokaisesta lohkosta 2 parasta etenisivät pelaamaan sijoista 1-8 ja kaksi muuta sijoista 9-16. FC Nokian lohkossa pelasivat lisäksi HJK, Ilves ja KuPS yj, joten lohko oli etukäteisarviossa yksi kovimmista. Nokia otti haasteen vastaan ja ensimmäisessä ottelussa kohdattiin syksyn päätteeksi LiigaEtelän voittanut HJK. Ottelu alkoi lievässä HJK:n painostuksessa, mutta hiljalleen myös Nokian koneet käynnistyivät ja peli tasoittui. Oli hienoa, kuinka ennakkoluulottomasti pelaajat lähtivät haastamaan yhtä Suomen kärkijoukkueista ja peli tasoittuikin alun painostuksen jälkeen. Rohkealla pallonhallinnalla Nokia haastoi HJK:n ja tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa 0-0. Toinen jakso jatkui yhtä tasaisissa merkeissä ja kuten yleensä tiukassa taistossa käy, niin marginaalit ovat pienet. Tällä kertaa HJK onnistui käyttämään paikkansa tehokkaasti, kun Nokian puolustuspäässä syöttö karkasi ja päätyi HJK pelaajalle. Tästä tilanteesta kaveri 1-0 johtoon. Nokia sai vielä luotua muutaman maukkaan paikan, mutta maalin teossa ei vielä onnistuttu ja ottelu päättyi niukkaan 1-0 tappioon. Peli-ilme ja rohkeus olivat kunnossa, joten peliin voitiin olla kuitenkin tyytyväisiä ja pelaajia peluutettiin laajalla rintamalla vastuuta jakaen. Samaan aikaan pelatussa ottelussa Ilves joutui koville KuPS yj.:n kanssa, mutta vei ottelun lopulta nimiinsä lukemin 2-1.

Perjantai aamun ottelussa FC Nokia kohtasi rakkaan naapurin Ilveksen. Ottelu alkoi kuten edellinenkin Nokian osalta hieman tunnustellen ja Ilves ottikin alkuun pelin ohjat, mutta nopeasti Nokia lähti haastamaan keltavihreää rykmenttiä ja ottelusta muodostuikin oikea trilleri. Ensimmäisen puoliskon lopulla Ilves siirtyi 0-1 johtoon ja näissä lukemissa mentiinkin tauolle. Jälleen Nokia haki vaihtojen kautta uutta vaihdetta peliin ja jakoi vastuuta pelaajille. Toisen jakson alkupuoliskolla Erika Aaltonen toi Nokian tasoihin ja puolenvälin tietämissä upposi Helmi Kuusenojan kaukolaukaus vieden Nokian 2-1 johtoon. Ilves leirin hämmennys oli käsin kosketeltavaa. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, kun sivurajan tuntumasta annettu vapaapotku leijaili takayläkulmaan ja Ilves tasoitti tilanteeksi 2-2. Nämä olivat myös loppulukemat ja pisteet jakoon. Samaan aikaan HJK voitti KuPS:n lukemin 2-0 ja lunasti näin kahdella voitolla itselleen varman paikan lohkoykkösenä jatkoon. Toisesta paikasta ennen alkulohkon viimeisiä pelejä taistelivat FC Nokia ja Ilves, joilla molemmilla oli vielä mahdollisuutensa. Ilvekselle jatko paikkaan riittäisi tasapeli HJK:n kanssa ja Nokia tarvitsisi riittävällä maalierolla saavutetun voiton ja Ilvekselle tappion.

Alkusarjan kolmas ottelu toi vastaan LiigaPohjoisen joukkueen KuPS:n. KuPS lähti otteluun kovalla prässillä ja saikin alkuun Nokian pelin hiukan jäihin, mutta periksi ei annettu. Kovan prässin alta Siiri Piitulainen vapautettiin maalintekoon heti ottelun alkuminuuteilla ja näin saatiin maalien muodossa lentävä lähtö. Yhtä lentävä oli lähtö toisen otteluparin ottelussa, kun HJK siirtyi 1-0 johtoon heti pelin alkuun. Hyvästä startista huolimatta Nokian peli ei ottanut käynnistyäkseen ja pallon liikuttaminen hiukan ontui, joka antoi vastustajalle eväitä ottaa pelin hallintaa itselleen. Nokia sai kuitenkin toistamiseen pelattua Piitulaisen maalipaikkaan ja tämä ei erehtynyt vaan kylmän viileästi oman kuljetuksensa päätteeksi viimeisteli ottelun toisen maalinsa vieden Nokian 2-0 johtoon. Nämä olivat taukolukemat. Jälleen toiselle jaksolle haettiin lisää virtaa vaihtojen kautta. Ottelun kolmas maali merkattiin myös Nokialle, kun Enni Huikuri osui tolppien väliin. Nokia vei lopulta ottelun nimiinsä lukemin 3-0. Samaan aikaan Ilves- HJK ottelussa Ilves oli tiukoilla ja ottelu eteni 1-0 tilanteessa aivan ottelun loppuhetkille asti, kunnes Ilves sai kairattua tarvitsemansa tasoitusmaalin ja pisteen edetäkseen jatkossa pelaamaan sijoista 1-8 ja Nokian oli tyytyminen sijoihin 9-16. Pienet olivat marginaalit. Alkulohkosta saldona tappio, tasapeli ja voitto, joka oikeutti olemaan paras lohko 3. Lohko oli kova.

Lauantaina jatkettiin sijoituspelien merkeissä ja ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui syksyn peleistä tuttu NJS, jolle Nokia oli harmittavasti kahdesti hävinnyt. Ottelu pelattiin sateessa ja viimassa mittarin näyttäessä +4 astetta ja voittajalle oli tiedossa iltapeli hallin lämmössä. Nokia otti ottelussa ohjat, mutta haastavat olosuhteet vaikeuttivat peliä. Ensimmäisellä jaksolla saatiin kuitenkin rakenneltua pari maukasta paikkaa, joista yhden Liia Jäntti onnistui viimeistelemään vieden Nokian 1-0 johtoon. Jälleen laajan roosterin turvin saatiin vastustaja pidettyä pois vaarallisilta paikoilta ja ottelu päättyi Nokian 1-0 voittoon. Näin kaaviossa edettiin pelaamaan sijoista 9-12.

Iltapäivän otteluun hallin lämpöön kentän toiseen päähän saatiin niin ikään uusi tuttavuus ONS yj. Pohjoisen Liigasta. Ottelu eteni tasaisissa merkeissä, kunnes Nokia onnistui pusertamaan pallon maaliin asti Veera Pöyhtärin toimesta. ONS ei kuitenkaan luovuttanut ja joukkueensa kaikki maalit iskenyt Emilia Pulkkinen onnistui kertaalleen yllättämään Nokian maalia vartioineen Ella Leinosen. Ottelu päättyi lopulta lukemiin 1-1 ja edessä oli rangaistuslaukauskilpailu. Nokian kaikki viisi vetäjää onnistuivat ja Leinonen maalissa nappasi yhden maukkaan torjunnan, joten Nokia selvisi ottelusta voittajana ja eteni sijoille 9-10.

Sunnuntaina pelattiin turnauksen viimeinen ottelu, jossa vastassa jälleen alkulohkosta tuttu KuPS yj. Loukkaantumiset ja sairastelut olivat kutistaneet Nokian kokoonpanoa melkoisesti. Jalkeille saatiin lopulta pelaajia kentällisen ja 4 vaihtopelaajan verran. Olosuhteet otteluun olivat jälleen arktiset, mittarin näyttäessä +4, onneksi tällä kertaa taivaalta ei tullut mitään alas. Ottelu eteni maalittomana aivan ensimmäisen jakson loppuhetkille. FC Nokia sai vapaapotkun keskialueen tuntumasta ja pelikellossa sekunnit kuluivat vääjäämättömästi kohti taukoa. Pallo pelattiin vasemmalle Erika Aaltoselle, joka veti kohti etualuetta, jonne puolestaan Ida-Sofia Adamsson liikkui tälläten pallon lopulta maalin kattoon ja tauolle lähdettiin Nokian 1-0 johdossa. Toisella jaksolla molemmat joukkueet loivat muutaman maalipaikan jakson alkuun, mutta lopulta omansa tehokkaammin käytti KuPS tasoittaen tilanteeksi 1-1. Nokia painoi vimmatusti päälle ja janosi voitto osumaa. Aaltonen pelattiin muutamaan kertaan läpiajoon, mutta palloa ei saatu tolppaa lähemmäksi verkkoa. Hyvinkin rakenneltujen paikkojen laukaukset suuntautuivat liiaksi kohti maalivahtia ja ottelu eteni tasatilanteessa kohti loppua. Vaihtopenkillä valmistauduttiin jo pilkkukisaan, kun vielä kairattiin yksi mahdollisuus. Pallo pelattiin nopeasti ylös ja oikean laidan kautta Kuusenojan jalkaan. Kuusenoja eteni päättäväisesti kohti boxia ja lopulta tälläsi pallon voimalla verkkoon. Tuomari vihelsi maalin merkiksi ja sen jälkeen ottelun päättymisen merkiksi. Mikä päätös turnaukselle. Nokia voitti ottelu lukemin 2-1 ja saavutti lopulta 9. sijan kovatasoisessa turnauksessa.

Sijoitusta ei kannata liiaksi tuijotella, sillä koko turnauksen aikana FC Nokia pelasi kuusi ottelua, joista hävisi vain yhden ja senkin niukasti yhdellä maalilla toiselle finaalijoukkueelle. Kolme kertaa kentältä poistuttiin voittajana ja kaksi kertaa tasapelin kanssa, joista toinen käännettiin voitoksi rankkareiden jälkeen. Vertailun vuoksi kahdeksan parhaan joukossa oli joukkueita, joiden vastaava saldo oli 1 voitto, 1 tasapeli ja 4 tappiota tai 2 voittoa ja 4 tappiota.

Vaikka olemme ylpeitä myös sijoituksesta ja tuloksesta, niin sitäkin enemmän mittaamme onnistumistamme tavalla, jolla tulos oli mahdollinen. Roosteri oli laaja ja vastuuta annettiin kaikille mukana olleille pelaajille laajasti. Vaikka sairastumiset ja loukkaantumiset vaivasivat, niin laajuus oli se mistä ammennettiin voimaa ja virtaa. Pelaajat pelasivat rohkeaa futista ja tekivät niitä asioita tiukassakin paikassa, joita olemme kauden aikana harjoituksissa ja peleissä harjoitelleet. Halusimme pelata meidän näköistä futista, joka perustuu pallonhallintaan. Pelaajat olivat rohkeita pallollisessa pelissään. Jokainen mukana ollut pelaaja sai arvokasta kokemusta siitä, mitä vaaditaan pärjätäkseen yhä kovemmassa ympäristössä. Olemme halunneet luoda pelitavan, jossa pelaajilla on mahdollisuus kehittyä pallollisessa pelissä pelipaikasta riippumatta jokaisessa pelatussa ottelussa. Rohkea pelaaminen aiheuttaa varmasti sydämentykytyksiä katsomossa, mutta välillä sattuvista vääristä valinnoista tai virheistä huolimatta haluamme panostaa pelaajien kehittämiseen. Kehittyäkseen pelaajana täytyy saada yrittää, onnistua ja epäonnistua ja tätä ajatusta seurasimme myös lopputurnauksessa.

Hieno porukka, hieno turnaus hieno mahdollisuus. Valmennus ylpeä koko porukasta. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia haasteita ja niitähän meillä riittää.

Onnittelut mitalisteille FC Honka, HJK ja PKKU sekä kiitos kaikille vastustajille ja järjestäjäseura HJS:lle.

Kokoonpano Laura Kalmarissa: Ella Leinonen mv, Iiris Paavola, Tiia Ålander, Emma Väänänen, Ida-Sofia Adamsson, Kaisa Kivimäki, Helmi Kuusenoja, Iina Väisänen, Venla Sulonen, Liia Jäntti, Veera Pöyhtäri, Joanna Heinonen, Enni Huikuri, Siiri Piitulainen, Jade Larimo, Jessika Piironen, Erika Aaltonen, Ella Myllyoja, Ella Ristiniemi